Nepalreis November 2019

Stichting Thang heeft afgelopen november een fantastische reis gemaakt met Marleen Fischer, Amber DeLahaye, Mark Janssen, Linde Faas en Evert Mul. Het doel van deze reis naar Nepal: het delen van hun kinderboeken kennis.

Marleen en Amber als doorgewinterd team van de stichting, Mark als ambassadeur/prentenboekmaker en op uitnodiging gingen prentenboekmaker Linde en haar partner Evert als bioloog mee. Het doel van deze reis was om enerzijds follow ups te doen op scholen waar in het verleden al Book Bags geplaatst zijn, plus zeven nieuwe scholen op te nemen in ons programma. Vijf scholen zijn gelegen in Sauraha en twee in Janakpur. Anderzijds wilde de stichting het kinderboek onder de aandacht brengen, waaronder ook de promotie viel van maar liefst twee nieuwe eigen prentenboekvertalingen!

Door bemiddeling tussen de Nepali uitgever en uitgeverij Lemniscaat zijn er dit jaar twee boeken vertaald vanuit het Nederlands naar Nepali. De vertalingen zijn ‘De jongen en de Walvis’ van Linde Faas en ‘Stop! Monsters!’ van Mark Janssen. Afgelopen jaar werd van laatstgenoemde ook het prentenboek ‘Niets gebeurd’ al in het Nepali uitgebracht. Alle boeken krijgen een prominente plek in de Book Bags!

Mark en Linde namen dit jaar deel aan het programma om als makers van kinderboeken hun kennis te delen. Dat gebeurde door het promoten van hun vertalingen door middel van storytelling en live tekenen op scholen. De boeken werden aan de leerlingen voorgelezen en door middel van workshops in schrijven en illustreren zijn de boeken zeker bij de leerlingen nog meer gaan ‘leven’. Er werd even geproefd aan het echte werk. Ook waren er activiteiten in Kathmandu tussen onze kinderboekmakers en Nepali auteurs en illustratoren om knowhow te delen en de kinderboekenstandaard mogelijk naar een hoger niveau te tillen.

Verder is er toegewerkt naar het uitbreiden van de samenwerking met andere Nederlandse organisaties. Mooi om te zien hoe belangrijk samenwerken is! Met de hulp van een contactpersoon van stichting MEDORA hebben wij in onderling overleg, vijf nieuwe scholen in Sauraha geselecteerd die perfect in ons concept passen en deze hebben we meteen als kennismaking bezocht. Op verzoek van de stichting Light of Life hebben wij wederom een school in Amaghar bezocht om het daar reeds opgezette kinderleesboek-programma naar een hoger niveau te tillen.

Een bezoek waar wij met veel warmte op terug kijken!

Wordt vervolgd!

Categories :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *