Over

 

Over Stichting Thang

 

Stichting Thang is een non-profit organisatie die zich inzet voor creatieve en educatie projecten voor kinderen in Nepal. De projecten staan in het teken van kinderboeken en leesplezier.

De naam Thang komt van het Nepalese woord Thangka, wat kunstwerk betekent. Een Thangka is een geschilderd of geborduurd Tibetaans boeddhistische banier die oorspronkelijk in een klooster of boven een familie altaar werd gehangen. Tijdens de ceremoniële processies werd deze gedragen door monniken. Het Tibetaanse woord ‘thang’ betekent vlak en geeft weer dat een thangka een schildering is op een plat oppervlak, die echter opgerold kan worden wanneer er geen vertoning nodig is.

Onze visie

 

Stichting Thang streeft ernaar om bij zoveel mogelijk kinderen én
onderwijzend personeel het kinderboek onder de aandacht te brengen.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om zich te verliezen in
een boek. Door ze kleurrijke boeken aan te bieden wanen ze zich even in een
creatieve wereld, die zij zelf nog nooit eerder hebben gezien. Het is een
magisch moment wanneer je kinderen voor het eerst een prentenboek vast
ziet houden.
Ons doel is om zoveel mogelijk kinderen in Nepal de mogelijkheid te geven
om te lezen. Daarnaast houden wij ons bezig met het ontwikkelen en
uitvoeren van educatieprojecten voor kinderen én voor docenten op creatief gebied.

Onze werkwijze

 

Wij werken zoveel mogelijk samen met lokale partners.
Een van onze belangrijkste partners in Nepal is dhr. Rajeev Nepali Dhar Joshi
van uitgeverij Kathalaya, gevestigd in Kathmandu.
Via deze uitgeverij kopen wij bijna alle boeken in. Zij zorgen voor de plaatsing
van de Book Bags, maar ook voor de boeken en inrichting van de
schoolbibliotheken. Daarnaast hebben wij in Nepal een ambassadeur benoemd. Zij gebruikt haar lokale netwerk om onze stichting te ondersteunen en promoten én zij houdt voor ons een oogje in het zeil bij de scholen waar onze bibliotheken en Book Bags zijn geplaatst.
Stichting Thang streeft ernaar om Nepal twee keer per jaar te bezoeken, met
als doel de aanvulling van de Book Bags, storytelling, workshops, boekpromotie van de vertaalde boeken en training leerkrachten.
Naast samen werking met partners in Nepal, zoeken wij ook graag de samenwerking op met Nederlandse partners. Zo hebben wij in partnerschap met andere stichtingen en dankzij een financiële bijdrage van Stichting De Wilde Ganzen een aantal schoolbibliotheken kunnen realizeren. Ook onze samenwerking met IBBY Nederland en IBBY Nepal is voor ons belangrijk.

 

_DSF5110

Riki; onze mascotte

 

Mogen wij aan u voorstellen: Riki de Pangolin, de mascotte van Stichting Thang.

Op een stormachtige avond in januari hoorde de voorzitter wat gestommel en aanhoudend geklop op haar voordeur. Wat schetst haar verbazing als ze daar een kleine verregende Pangolin op deurmat aantreft. Goedenavond zegt het beestje; ik ben Riki, mag ik even binnenkomen? Hoe Riki op haar deurmat is beland en wat voor een avonturen hij daarvoor heeft doorstaan houden we nog even geheim.

Maar een ding is zeker Riki is een bikkel die zich vanaf dat moment inzet voor Stichting Thang, wij zijn dan ook heel blij met hem…..

Waarom hebben wij gekozen om de Pangolin als mascotte voor onze stichting te laten fungeren?

De Pangolins zijn wereldwijd zeldzaam maar ze leven nog in Nepal waar wij met onze stichting actief zijn dat is de reden waarom Hij het “Gezicht“ van Stichting Thang mag zijn.

Meer weten over de Pangolin?

https://www.pangolinreports.com/nepal/

Waarom een mascotte? Onze stichting komt op scholen in Nepal om het kinderleesboek onder de aandacht te brengen en zo het lezen te bevorderen op scholen waar dat niet vanzelfsprekend is .

Een leuke mascotte met een hoog aaibaarheids gehalte kan daar positief aan meehelpen en een gesprek tot stand brengen.

Kinderen zullen vragen stellen over de Pangolin, zo kunnen wij ook nog dit bijzondere dier onder de aandacht brengen.

Wij hopen met Rikki in de toekomst veel scholen en  boekhandels te bezoeken In Nederland en in Nepal.

Wil je meer te weten komen over Lisette, de bedenker van Riki? neem dan een kijkje op haar website : http://wansinki-illustraties.be/

Wij zijn een ANBI stichting!

 

Vanaf 1 januari 2008 wordt giftenaftrek toegestaan voor giften gedaan aan instellingen die door de Belastingdienst bij beschikking zijn aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Stichting Thang is als zodanig aangemerkt).
Lees hier meer over ANBI

Logo van ANBI

IBBY – The International Board on Books for Young People – heeft als doel kinderen wereldwijd toegang te geven tot boeken van hoge kwaliteit. Boeken waarin kinderen zichzelf herkennen en boeken als raam naar de rest van de wereld.

IBBY is een non-profit organisatie, in 1953 opgericht met het idee dat boeken bruggen kunnen bouwen tussen mensen en culturen.

IBBY zet zich in voor het recht van elk kind om een lezer te worden door middel van o.a. leesbevorderingsprojecten, uitwisseling en promotie van jeugdliteratuur door internationale prijzen en tentoonstellingen.

IBBY bestaat uit een wereldwijd netwerk van meer dan zeventig nationale secties die samenwerken en projecten en activiteiten in eigen land organiseren.

IBBY-Nederland

  • is een platform voor iedereen die zich met jeugdliteratuur bezighoudt: auteurs, illustratoren, vertalers, uitgevers, bibliothecarissen, boekhandelaren, recensenten, onderzoekers, studenten en andere kinderboekenliefhebbers.
  • bevordert de (internationale) uitwisseling van Nederlandse en buitenlandse jeugdliteratuur door o.a. voordrachten voor internationale prijzen als de H.C. Andersen Awards en de Astrid Lindgren Memorial Award.
  • verspreidt kennis op het gebied van (de studie van) jeugdliteratuur.
  • steunt projecten voor kinderen voor wie toegang tot boeken niet vanzelfsprekend is, in Nederland en wereldwijd.
  • organiseert activiteiten rond jeugdliteratuur die gratis toegankelijk zijn voor vrienden van IBBY.

Activiteiten

  • De jaarlijkse Studiemiddag in het voorjaar en Vriendenmiddag in het najaar, met lezingen, presentaties en de mogelijkheid tot ontmoeting en netwerken. Deze middagen zijn gratis toegankelijk voor alle vrienden van IBBY.
  • De Jenny Smelik-IBBY Prijs waarbij jeugdboeken onder de aandacht worden gebracht waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en het beeld van verschillende culturen opbouwend in plaats van problematiserend is.
  • De Miep Diekmann Thesisprijs voor de beste masterthesis op het gebied van de studie van kinder- en jeugdliteratuur.
  • Annie M.G. Schmidt lezing door een prominente auteur of illustrator van jeugdliteratuur, in samenwerking met het Kinderboekenmuseum, Stichting Lezen en het Letterenfonds. De lezing biedt auteurs en illustratoren een platform voor hun visie op de stand van zaken in de jeugdliteratuur.

Dankzij de financiële bijdrage van de Vrienden is IBBY-Nederland in staat haar kerntaken uit te voeren. We danken u hartelijk voor uw steun!

Wij zijn ook lid en Vriend van Ibby Nepal.

Help mee!

Wil je actief betrokken zijn bij onze stichting? Er zijn meerdere mogelijkheden!

Onder andere:

Neem contact op als je geïnteresseerd bent of voor meer mogelijkheden!

Hieronder vind je een aantal belangrijke documenten, zoals het jaarverslag en de balans. Deze zijn allemaal gesorteerd per jaar.

Klik op de link om het bestand te downloaden!

Klik op de link om het bestand te downloaden!

Klik op de link om het bestand te downloaden!

Klik op de link om het bestand te downloaden!

Klik op de link om het bestand te downloaden!